ⓘ Εθνική Λυρική Σκηνή

Μάρθα Αράπη

Η σοπράνο Μάρθα Αράπη γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε τραγούδι υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου τενόρου Γιώργου Ζερβάνου στο Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου. Κατά την περίοδο 1989-1991 πραγματοποίησε τις πρώτες εμφανίσεις της στην Εθνική Λυρική Σκηνή, αναλαμβάνοντας τους ρόλους Zerlina, Norina, Violetta, Pamina, Rosina και Gilda. Έκτοτε, ως μόνιμη σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ερμήνευσε ένα ευρύτατο φάσμα ρεπερτορίου όπερας, ελληνικής και γερμανικής οπερέτας, και σύγχρονης όπερας. Στο ρεπερτόριό της, μεταξύ άλλων, συμπεριλήφθησαν οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι στις όπερες: Falstaff, Elis ...

Αντριάνα Μίνου

Η Αντριάνα Μίνου γεννήθηκε το 1982 και ζει στο Λονδίνο από το 2004. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, ενώ έχει ολοκληρώσει ακόμη σπουδές MA Performing Arts και PhD Piano Performance Practice με υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση. Η διδακτορική της διατριβή ήταν από τις πρώτες με θέμα το έργο του συνθέτη Γιάννη Χρήστου και ως ακαδημαϊκός έχει διοργανώσει το 1 ο Διεθνές Συνέδριο Γιάννη Χρήστου στο Λονδίνο, ενώ έχει παρουσιάσει ερευνητική δουλειά της, μεταξύ άλλων, και στο Centre Pompidou στο Παρίσι. Είναι ενεργό ιδρυτικό μέλος των μουσικών συνόλων Vladimir & Estragon Pi ...

Ιωάννης Αναστασάκης

Ο Ιωάννης Αναστασάκης είναι κιθαρίστας με καλλιτεχνικό, συγγραφικό και διδακτικό έργο. Αντικείμενο του αποτελεί η φλαμένκο κιθάρα αλλά και η ροκ και fusion κιθάρα.

Στέφανος Λαζαρίδης

Ο Στέφανος Λαζαρίδης ήταν σκηνογράφος και σκηνοθέτης. Καθιερώθηκε στην δεκαετία του 1980 για μια σειρά από παραγωγές της Εθνικής Όπερας της Αγγλίας, ως ένας από τους σημαντικότερους σκηνογράφους στη Βρετανία. Μέχρι το 2005 έκανε παραγωγές όπερας και σε όλη την Ευρώπη και όταν πέθανε αναφέρθηκε ως "ένας από τους πιο εντυπωσιακούς και ίσως από τους πιο σημαντικούς σχεδιαστές όπερας τα τελευταία τριάντα χρόνια". Μεταξύ 2006 και 2007 είχε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Μαρία Καντιφέ

Καντιφέ Μαρία, ηθοποιός Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Απόφοιτος της σχολής του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Ξεκίνησε να ασχολείται με το θέατρο το 1986 και μέχρι την ίδρυση του Θεατρικού Περίπλου εξέφραζε την καλλιτεχνική της ανησυχία μέσα από διάφορες θεατρικές ομάδες πολιτιστικών συλλόγων. Ασχολήθηκε με τη μουσική και το τραγούδι καθώς και με την οργάνωση θεατρικών παραστάσεων. Το 1990 μαζί με τον Θωμά Καντιφέ και το Μανώλη Σειραγάκη δίνουν νομική υπόσταση στον Θεατρικό Περίπλου στον οποίο και παραμένει μέχρι και το 1992 οπότε και φεύγει για την Αθήνα για να φροντίσει για την προσωπική της εκ ...

Γκιντάρας Ρινκεβίτσιους

Ο Γκιντάρας Ρινκεβίτσιους είναι Λιθουανός μαέστρος, ο οποίος βραβεύθηκε το 1994 με το Εθνικό Βραβείο Πολιτισμού και Τεχνών της Λιθουανίας. Το 1989 ίδρυσε τη Λιθουανική Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα.

Φωκάς Ευαγγελινός

Ο Φωκάς Ευαγγελινός είναι Έλληνας χορευτής, χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής τηλεόρασης, κινηματογράφου, θεατρικών έργων και βίντεο κλιπ. Είναι περισσότερο γνωστός για τη σκηνοθέτηση της χορογραφίας σε πολλές συμμετοχές του Διαγωνισμού Τραγουδιού Γιουροβίζιον.

                                     

ⓘ Εθνική Λυρική Σκηνή

Η Εθνική Λυρική Σκηνή είναι πολιτισμικός φορέας με αντικείμενο το λυρικό θέατρο, που εδρεύει στην Αθήνα από το 1939. Από το 1994 και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού τελεί σε καθεστώς Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ από το 2017 στεγάζεται μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ΕΛΣ παρουσιάζει σε ετήσια βάση έργα όπερας, μπαλέτου και μουσικού θεάτρου, αλλά και οπερέτες, συναυλίες συμφωνικού περιεχομένου καθώς και ειδικές εκπαιδευτικές παραστάσεις για παιδιά και μαθητές.

                                     

1. Ιστορία

Ο οργανισμός ιδρύθηκε το 1939 εξαιτίας κάποιων ενεργειών του Κωστή Μπαστιά, αρχικά ως παράρτημα του Εθνικού Θεάτρου, πραγματοποιώντας παραστάσεις στο κτίριο Τσίλλερ επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου.

Η πρώτη παράσταση δόθηκε στις 5 Μαρτίου 1940 με την οπερέτα του Γιόχαν Στράους Η Νυχτερίδα.Ωστόσο, η επίσημη πρεμιέρα έγινε με τη Μαντάμα Μπατερφλάι του Τζάκομο Πουτσίνι στις 25 Οκτωβρίου του 1940, τρεις μέρες πριν την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, παρουσία πολλών πρεσβευτών, αλλά και του γιου του Πουτσίνι, Αντόνιο. Στις 20 Ιουνίου του ίδιου έτους, η Ελληνίδα υψίφωνος Μαρία Κάλλας υπογράφει το πρώτο της επαγγελματικό συμβόλαιο με την ΕΛΣ.

Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι παραστάσεις μεταφέρθηκαν στο νεόδμητο τότε κινηματοθέατρο Παλλάς, διότι διέθετε καταφύγιο σε περίπτωση αεροπορικού συναγερμού. Το καλοκαίρι τα έργα ανέβαιναν στο Θέατρο Παρκ στην οδό Μαυροματαίων, καθώς επίσης και σε θερινή σκηνή που βρισκόταν στον κήπο της σημερινής πλατείας Κλαυθμώνος. Στις 9 Μαΐου του 1944 ο οργανισμός λαμβάνει τον χαρακτηρισμό νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και καθιερώνεται το επίσημο όνομά του ως Εθνική Λυρική Σκηνή. Οι παραστάσεις δίνονται πια στο πρώτο Θέατρο Ολύμπια, εκεί που μεταγενέστερα θα ανεγερθεί το σημερινό θέατρο, με εναρκτήριο έργο την όπερα Ρέα του Σπυρίδωνος Σαμάρα. Από το 1946 το ξεχωριστό τμήμα οπερέτας παρουσιάζει το θερινό του πρόγραμμα στο Θέατρο Μετροπόλιταν και το χειμερινό στο Θέατρο Κυβέλη.

Το 1958 εγκαινιάζεται το νεότερο Θέατρο Ολύμπια, σηματοδοτώντας μια άνθιση του οργανισμού, που περιλαμβάνει είκοσι παραγωγές τον χρόνο, πρώτες παρουσιάσεις πρεμιέρες, καθώς και παραστάσεις στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και το Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου. Πρώτη παράσταση στο νέο αυτό κτίριο είναι η Αΐντα του Βέρντι. Η παρουσία της Μαρίας Κάλλας υπήρξε καθοριστική για το καλλιτεχνικό ανάστημα του οργανισμού, που ωστόσο μπαίνει σε τροχιά ύφεσης με την άνοδο της Χούντας το 1967.

Με τη μεταπολίτευση ο οργανισμός περιέρχεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ καταργείται το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, μέχρι πρότινος απαραίτητο για την πρόσληψη προσωπικού και καλλιτεχνών. Σταδιακά, ο φορέας πολιτισμού διαγράφει ανοδική πορεία, με εμπλουτισμό του ρεπερτορίου του, συνεργασίες με αλλοδαπά λυρικά θέατρα, αλλά και τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του ελληνικού καλλιτεχνικού χώρου της εποχής.

Το 1994, η ΕΛΣ μετατρέπεται σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και συνεχίζει, παρά τις αντιξοότητες, να προσφέρει πολιτισμό στο φιλοθεάμον κοινό της Αθήνας και των επισκεπτών της. Από το 2017, η ΕΛΣ μετεγκαθίσταται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Στάυρου Νιάρχου. Το πολλά υποσχόμενο κέντρο πολιτισμού στην ακτογραμμή του Φαληρικού όρμου φιλοδοξεί να καλύψει τις απαραίτητες κτιριακές υποδομές όχι μόνο της ΕΛΣ, αλλά και άλλων φορέων πολιτισμού, προσφέροντας ταυτόχρονα μία όαση πρασίνου με την υπογραφή του παγκοσμίου βεληνεκούς αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο.

                                     

2. Αίθουσες

  • Στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού η ΕΛΣ διοργανώνει παραστάσεις κατά του καλοκαιρινούς μήνες, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών.
  • Η Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος είναι η κύρια αίθουσα του οργανισμού που πραγματοποιούνται παραστάσεις όπερας και μπαλέτου και έχει χωρητικότητα 1.400 θέσεων.
  • Η Εναλλακτική Σκηνή είναι αίθουσα πολλαπλών χρήσεων γενικά παρουσιάζει μιούζικαλ και εναλλακτικές παραγωγές, με μέγιστη χωρητικότητα 421 θέσεων.

Επίσης, στο φουαγιέ της ΕΛΣ υπάρχει ένα κινούμενο γλυπτό με το όνομα "Epic" του Ιάπωνα καλλιτέχνη Σουσούμου Σίνγκου, το οποίο είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και ύφασμα.

                                     

3. Διαδικτυακή τηλεόραση

Στις 17 Νοεμβρίου 2020, η ΕΛΣ παρουσίασε με μία ανάρτηση στο Facebook το νέο εγχείρημά της, την GNO TV, μία διαδικτυακή υπηρεσίας αναπαραγωγής βίντεο, η οποία θα παρουσίαζε αποκλειστικά παραγωγές της ΕΛΣ. Οκτώ ημέρες αργότερα, στις 25 Νοεμβρίου, δημοσιεύτηκε επίσημα η ιστοσελίδα της. Σταθερός υποστηρικτής και χορηγός της GNO TV είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →