ⓘ Έργο τέχνης

Πνευματικά δικαιώματα μουσειακών έργων τέχνης

Τα πνευματικά δικαιώματα των έργων τέχνης ονομάζονται τα αποκλειστικά δικαιώματα που έχει στην κατοχή του ο δημιουργός του έργου. Όμως τα πνευματικά δικαιώματα των τα έργων τέχνης που φιλοξενούνται σε μουσεία και gallery δίνονται στον αρμόδιο ανάλογα με την νομοθεσία που ισχύει.

Ερμηνευτικές τέχνες

Τέχνες του Θεάματος, "Παραστασιακές" και "ερμηνευτικές τέχνες" είναι οι Τέχνες που παρουσιάζονται / εκτελούνται από εξειδικευμένους καλλιτέχνες - ερμηνευτές μπροστά σε κοινό, με σκοπό την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση αλλά και την έκφραση καλλιτεχνικών αναζητήσεων, με κύριο μέσο το σώμα του καλλιτέχνη Στις τέχνες του θέαματος περιλαμβάνονται το θέατρο, η μουσική, ο χορός, ως πρωτεύουσες μορφές τέχνης, συνυφασμένες με τον ανθρώπινο πολιτισμό, αλλά και η όπερα, οι μουσικοχορευτικές παραστάσεις, το κουκλοθέατρο, οι μαριονέτες, το Θέατρο Σκιών, η παντομίμα, η όρθια κωμωδία, η δραματοποιημένη αφήγησ ...

Κτίριο Τέχνης και Αρχιτεκτονικής Γέιλ

Το Κτίριο Τέχνης και Αρχιτεκτονικής Γέιλ ή Κτίριο A & A γνωστό και ως Ρούντολφ Χολ, γνωστό και ως είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά παραδείγματα της αρχιτεκτονικής των μπρουταλτιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κτίριο στεγάζει την Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Γέιλ και βρίσκεται στο Nιού Χάβεν του Κονέκτικατ. Το Κτίριο Τέχνης και Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Γέιλ σχεδιάστηκε το 1963 από τον γνωστό αρχιτέκτονα του κινήματος του μοντερνισμού, που έπειτα έγινε πρύτανης της σχολής αρχιτεκτονικής το διάστημα 1958-1965, Πολ Ρούντολφ, με σκοπό να φιλοξενεί ένα συνδυασμένο πρ ...

Μνημεία Πέτρινης Τέχνης του Τάντραρτ Ακάκους

Tα Βουνά Τάντραρτ Ακάκους σχηματίζουν μια οροσειρά στην έρημο Σαχάρα, στην δυτική Λιβύη. Βρίσκονται ανατολικά της πόλης Ghat και εκτείνονται προς τα βόρεια, περίπου 100 χλμ από τα σύνορα της Λιβύης με την Αλγερία. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε έργα τέχνης της προϊστορικής περιόδου.

Ρεαλισμός (παραστατικές τέχνες)

Ο Ρεαλισμός στις τέχνες είναι μια προσπάθεια απεικόνισης ενός θέματος με πραγματικά χαρακτηριστικά χωρίς τεχνητές ή καλλιτεχνικές παρεμβάσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν τα στοιχεία του απίθανου ή του εξωπραγματικού. Ο Ρεαλισμός επικράτησε στην τέχνη πολλών περιόδων και αφορά την τεχνική, την εξάσκηση και την αποφυγή του επιτηδευμένου. Στις εικαστικές τέχνες, ο ρεαλισμός αφορά την ακριβή απεικόνιση των μορφών της ζωής, τις προοπτικές και τις λεπτομέρειες του φωτός και του χρώματος. Τα ρεαλιστικά έργα μπορεί να δίνουν έμφαση σε άσχημες ή νοσηρές πτυχές θεμάτων, όπως για παράδειγμα τα έργα τ ...

Λίμνη Αστερίου

Η Λίμνη Αστερίου είναι μια τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε την περίοδο 2020-2021 με την ολοκλήρωση του τεχνικού έργου του Φράγματος Πείρου - Παραπείρου. Πήρε την ονομασία της από το παρακείμενο ομώνυμο χωριό κοντά στο οποίο βρίσκονται τα έργα έμφραξης της κοίτης του Παραπείρου ποταμού. Η λίμνη βρίσκεται διοικητικά τόσο στον "καλλικρατικό" δήμο Ερυμάνθου όσο και στον δήμο Δυτικής Αχαΐας με τη μεγαλύτερη έκτασή της να βρίσκεται στον πρώτο. Τα χωριά που βρίσκονται δίπλα και γύρω από τον χώρο της λίμνης είναι το Αστέρι, τα Σουβαλιωταίικα και τα Κριθαράκια. Ο συνοικισμός Παπακωσταίικα που α ...

                                     

ⓘ Έργο τέχνης

Ένα έργο τέχνης ή ένα αντικείμενο τέχνης είναι ένα αισθητικό φυσικό αντικείμενο ή καλλιτεχνική δημιουργία. Εκτός από το "έργο τέχνης", το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε εργασία θεωρείται ως τέχνη με την ευρύτερη έννοια, συμπεριλαμβανομένων των έργων από τη λογοτεχνία και τη μουσική, οι όροι αυτοί εφαρμόζονται κυρίως σε απτές, φορητές μορφές εικαστικής τέχνης:

  • Ένα παράδειγμα καλής τέχνης, όπως μια ζωγραφική ή γλυπτική
  • Ένα αντικείμενο που έχει σχεδιαστεί για αισθητική και λειτουργικό σκοπό, όπως στο εσωτερικό σχεδιασμό και στη μεγάλη λαϊκή τέχνη
  • Ένα έργο τέχνης εγκατάστασης ή εννοιολογικής τέχνης.
  • Ένα αντικείμενο που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την αισθητική του, όπως ένα κομμάτι του κοσμήματος
  • Ένα αντικείμενο που δημιουργήθηκε για βασικούς ή εντελώς λειτουργικούς, θρησκευτικούς ή άλλους μη αισθητικούς λόγους που έχει εκτιμηθεί ως τέχνη συχνά αργότερα ή από πολιτιστικούς ξένους
  • Μια μη εφήμερη φωτογραφία, ταινία ή οπτικό πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπως ένα βιντεοπαιχνίδι ή animation υπολογιστή

Χρησιμοποιείται ευρύτερα, όμως ο όρος χρησιμοποιείται λιγότερο για:

  • Παραγωγή ζωντανής παράστασης, όπως θέατρο, μπαλέτο, όπερα, καλλιτεχνικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και άλλες τέχνες και άλλες εφήμερες, μη απτές δημιουργίες.
  • Ένα ωραίο έργο αρχιτεκτονικής ή σχεδιασμού τοπίου

Αυτό το άρθρο ασχολείται με τους όρους και την έννοια που χρησιμοποιούνται και εφαρμόζονται στις εικαστικές τέχνες, αν και άλλα πεδία όπως η ηχητική μουσική και η γραπτή λογοτεχνία έχουν παρόμοια ζητήματα και φιλοσοφίες. Ο όρος objet dart μπορεί να περιγράψει έργα τέχνης που δεν είναι έργα ζωγραφικής, εκτυπώσεις, σχέδια ή μεγάλα ή μεσαία γλυπτά ή αρχιτεκτονική. Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει το πλήρες σώμα της εργασίας που συμπληρώνεται από έναν καλλιτέχνη σε όλη τη διάρκεια μιας καριέρας.

                                     

1. Ορισμός

Ένα έργο τέχνης στις εικαστικές τέχνες είναι ένα φυσικό δισδιάστατο ή τρισδιάστατο αντικείμενο που καθορίζεται επαγγελματικά ή θεωρείται διαφορετικά ότι εκπληρώνει μια πρωτίστως ανεξάρτητη αισθητική λειτουργία. Ένα μοναδικό αντικείμενο τέχνης εμφανίζεται συχνά στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου καλλιτεχνικού κινήματος ή καλλιτεχνικής εποχής, όπως: ένα είδος, μια αισθητική σύμβαση, ένας πολιτισμός ή μια περιφερειακή-εθνική διάκριση. Μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως στοιχείο στο "έργο της δουλειάς" ενός καλλιτέχνη ή ενός έργου. Ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως από: τους επιμελητές του μουσείου και της πολιτιστικής κληρονομιάς, το ενδιαφερόμενο κοινό, την προστάτιδα τέχνης, την ιδιωτική συλλεκτική τέχνη και τις γκαλερί τέχνης.

Τα φυσικά αντικείμενα που τεκμηριώνουν άυλα ή εννοιολογικά έργα τέχνης αλλά δεν συμμορφώνονται με καλλιτεχνικές συμβάσεις μπορούν να επαναπροσδιοριστούν και να ανά ταξινομηθούν ως αντικείμενα τέχνης. Μερικά εννοιολογικά και έτοιμα έργα Dada και Neo-Dada έχουν ληφθεί αργότερα. Επίσης, υπάρχουν και άλλα παραδείγματα αρχιτεκτονικών υποδειγμάτων και μοντέλων αδημοσίευτων έργων, όπως οι Βιτρουβίους, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Φρανκ Λόιντ Ράιτ και Φρανκ Γκέρι.

Τα προϊόντα του περιβαλλοντικού σχεδιασμού, ανάλογα με την πρόθεση και την εκτέλεση, μπορούν να είναι έργα τέχνης και περιλαμβάνουν: γήινη τέχνη, τέχνη σχετική με την τοποθεσία, αρχιτεκτονική, κήπους, αρχιτεκτονική τοπίου, τέχνη εγκατάστασης, τέχνη βράχου και μεγαλιθικά μνημεία.

                                     

2. Θεωρίες

Ο Marcel Duchamp επικρίνει την ιδέα ότι το έργο τέχνης πρέπει να είναι ένα μοναδικό προϊόν της εργασίας του καλλιτέχνη, αντιπροσωπευτικό της τεχνικής ικανότητάς του ή της καλλιτεχνικής κατάστασής του. Οι θεωρητικοί υποστήριξαν ότι τα αντικείμενα και οι άνθρωποι δεν έχουν σταθερό νόημα, αλλά οι έννοιές τους διαμορφώνονται από τους ανθρώπους στο πλαίσιο του πολιτισμού τους, καθώς έχουν την ικανότητα να κάνουν τα πράγματα να σημαίνουν ή να σημαίνουν κάτι.

Ο καλλιτέχνης Μάικλ Κρέιγκ-Μάρτιν, δημιουργός του δέντρου Βελανιδιά, δήλωσε για το έργο του - "Δεν είναι σύμβολο. Έχω αλλάξει τη φυσική ουσία του ποτηριού του νερού σε μια δρυς. Η πραγματική βελανιδιά είναι φυσικά παρούσα, αλλά με τη μορφή ποτήρι νερό.

                                     

3. Διακρίσεις

Ορισμένοι θεωρητικοί και συγγραφείς τέχνης έχουν κάνει από καιρό διάκριση μεταξύ των φυσικών ιδιοτήτων ενός αντικειμένου τέχνης και της ταυτότητάς του ως έργου τέχνης. Για παράδειγμα, ένας πίνακας ζωγραφικής του Ρέμπραντ έχει μια φυσική ύπαρξη ως "ελαιογραφία σε καμβά" που είναι ξεχωριστή από την ταυτότητά του ως αριστούργημα "έργου τέχνης" ή μεγιστάνας του καλλιτέχνη. Πολλά έργα τέχνης αρχικά αρνούνται την "ποιότητα του μουσείου" ή την καλλιτεχνική αξία και αργότερα γίνονται αποδεκτά και αποτιμώνται σε μουσειακές και ιδιωτικές συλλογές. Τα έργα των ιμπρεσιονιστών και των μη αντιπροσωπευτικών αφηρημένων καλλιτεχνών είναι παραδείγματα.

Υπάρχει μια αόριστη διάκριση, για τα σημερινά ή τα ιστορικά αισθητικά αντικείμενα: ανάμεσα σε αντικείμενα "καλής τέχνης" που δημιουργούνται από "καλλιτέχνες". Και λαϊκής τέχνης, βιοτεχνίας ή αντικειμένων "εφαρμοσμένης τέχνης" που κατασκευάζονται από "πρώτου, δεύτερου ή τρίτου κόσμου" σχεδιαστές, τεχνίτες και βιοτέχνες. Η σύγχρονη και αρχαιολογική εγχώρια τέχνη, τα είδη βιομηχανικού σχεδιασμού σε περιορισμένη ή μαζική παραγωγή και οι χώροι που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς σχεδιαστές και πολιτιστικά τοπία αποτελούν μερικά παραδείγματα. Ο όρος είναι διαρκώς διαθέσιμος για συζήτηση, επανεξέταση και επαναπροσδιορισμό.

Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →