ⓘ Αρχαιολογικός πολιτισμός

Γκράντατς να Ιλινιάτσι

Το Γκράντατς να Ιλινιάτσι είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται στο Γκόρνι Κότορατς στον δήμο της ανατολικής Ιλίτσα, ενός από τους δήμους που σχηματίζουν την πόλη του ανατολικού Σαράγεβο στην Σερβική Δημοκρατία. Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει τα απομεινάρια ενός προϊστορικού λόφου, τα λείψανα των προμαχώνων ενός οχυρού και του ναού στο εσωτερικό αυτού. Παράλληλα με τα ερείπια που βρίσκονται σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο, αρχαιολογικά ευρήματα σχετικά με τον ίδιο χώρο βρίσκονται στο Εθνικό Μουσείο του Σαράγεβο και στο Μουσείο της Πόλης του Σαράγεβο.

Ελ Ντοράντο

Ελ Ντοράντο, "Ελ Ίντιο Ντοράντο" και "Ελ Ρέι Ντοράντο", είναι το όνομα με το οποίο ήταν γνωστός στους Ισπανούς ένας φανταστικός τόπος, στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής, στον οποίο πίστευαν ότι υπήρχε χρυσός και ανεξάντλητα πλούτη. Αμέτρητες αποστολές έψαξαν να το βρουν και, αν και δε βρήκαν τίποτα, η μανία των Ισπανών κατακτητών για πλούτη έγινε η αιτία για ένα από τα χειρότερα μαζικά εγκλήματα κατά των ιθαγενών λαών της Αμερικής και όχι μόνο.

Καμιανά Μοχίλα

Καμιανά Μοχίλα είναι ένας αρχαιολογικός χώρος στην κοιλάδα του ποταμού Μολότσνα, περίπου ένα μίλι από το χωριό Τερπίννια, στην Περιφέρεια Ζαπορίζια, στην Ουκρανία. Τα πετρογλυφικά της Καμιανά Μοχίλα χρονολογούνται από την Άνω Παλαιολιθική έως τα Μεσαιωνικά, με τις απεικονίσεις της Λίθινης Εποχής να υπόκεινται στο μεγαλύτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στις 68 σπηλιές της Καμιανά Μοχίλα έχουν βρεθεί πάνω από 3000 ζωγραφιές, που ανάγονται από τη Λίθινη Εποχή έως την Εποχή του Χαλκού και μεταγενέστερα.

Ντμιτρό Γιαβορνίτσκι

Ο Ντμιτρό Ιβάνοβιτς Γιαβορνίτσκι, ή Ντμίτρι Ιβάνοβιτς Γιαβορνίτσκι ήταν Ουκρανός ακαδημαϊκός, ιστορικός, αρχαιολόγος, εθνογράφος, λαογράφος και λεξικογράφος. Ο Γιαβορνίτσκι ήταν μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας της Μόσχας, της Πανρωσικής Αρχαιολογικής Εταιρείας και ακαδημαϊκός της Ουκρανικής Ακαδημίας Επιστημών. Αναγνωρίστηκε ως ένας από τους πιο σημαντικούς ερευνητές των Ζαπορίζιων Κοζάκων από την εποχή του Χετμανάτου των Κοζάκων, και συγγραφέας της πρώτης γενικής ιστορίας τους. Σε αναγνώριση των πολλών συνεισφορών του στη διατήρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του Ζαποροζιανού Χοστ, ...

Μουσείο της Τροίας

Το Μουσείο της Τροίας είναι ένα αρχαιολογικό μουσείο, που βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης της Τροίας, στη βορειοδυτική Τουρκία. Άνοιξε το 2018 και εκθέτει σε επτά τμήματα ενός σύγχρονου αρχιτεκτονικού κτηρίου τα ιστορικά αντικείμενα από την Τροία και από μερικές άλλες κοντινές αρχαίες πόλεις και νησιά. Ο διευθυντής του μουσείου είναι ο Αλή Ατματζά.

Λεγκνίτσα

Η Λεγκνίτσα είναι πόλη στη νοτιοδυτική Πολωνία, στο κεντρικό τμήμα της Κάτω Σιλεσίας, στον ποταμό Κατσάβα αριστερός παραπόταμος του Όντερ και στον Τσάρνα Βόντα. Μεταξύ 1ης Ιουνίου 1975 και 31 Δεκεμβρίου 1998, η Λεγκνίτσα ήταν η πρωτεύουσα του Βοεβοδάτου Λεγκνίτσα. Αυτή τη στιγμή είναι μέρος του Βοεβοδάτου Κάτω Σιλεσίας και είναι η έδρα του πόβιατ. Από το 1992 η πόλη είναι έδρα μιας Επισκοπής. Ο πληθυσμός της πόλης είναι 99.350 κάτοικοι 2019. Η πόλη αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε χρονικά που χρονολογούνται από το έτος 1004, αν και προηγούμενοι οικισμοί μπορούσαν να εντοπιστούν στον 7ο αιώνα. ...

Μονή Γκρατσάνιτσας

Η Μονή Γκρατσάνιτσα είναι ένα σερβικό ορθόδοξο μοναστήρι, που βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο. Χτίστηκε από τον Σέρβο βασιλιά Στέφαν Μιλούτιν το 1321 στα ερείπια μιας βασιλικής του 6ου αιώνα. Το μοναστήρι ανακηρύχθηκε Μνημείο Πολιτισμού Εξαιρετικής Σημασίας το 1990 και στις 13 Ιουλίου 2006 τοποθετήθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ με το όνομα Μεσαιωνικά Μνημεία στο Κοσσυφοπέδιο ως επέκταση της τοποθεσίας του μοναστηριού του Βίσοκι Ντέτσανι, που συνολικά τοποθετήθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε κίνδυνο. Η Μονή Γκρατσάνιτσα είναι μία από τις τελευταίες μνημειακές δ ...

Ξύλινος τροχός των βάλτων της Λιουμπλιάνα

Ο τροχός των βάλτων της Λιουμπλιάνα είναι ένας ξύλινος τροχός, που βρέθηκε στους βάλτους της Λιουμπλιάνα περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της Λιουμπλιάνα, πρωτεύουσας της Σλοβενίας, το 2002. Η ραδιοχρονολόγηση άνθρακα, που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο VERA στη Βιέννη, έδειξε ότι είναι περίπου 5.150 ετών, γεγονός που το καθιστά τον παλαιότερο ξύλινο τροχό, που έχει μέχρι τώρα ανακαλυφθεί. Ανακαλύφθηκε από μια ομάδα Σλοβένων αρχαιολόγων από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Λιουμπλιάνα, μέρος του Ερευνητικού Κέντρου της Σλοβενικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, υπό την καθοδήγηση του Άντον Βέλου ...

                                     

ⓘ Αρχαιολογικός πολιτισμός

O πολιτισμός - ενίοτε και σε διαφορετικό εννοιολογικό πλαίσιο- είναι ένας από τους πλέον συνηθισμένους όρους στη σύγχρονη αρχαιολογία, που προήλθε από την ανθρωπολογία και την κοινωνιολογία. Oι εθνολόγοι Alfred Kroeber και Clyde Kluckhohn το 1952, σε μια προσπάθειά τους να καταγράψουν τα διαφορετικά νοήματα αυτής της λέξης κατέληξαν σε 164 διαφορετικές ερμηνείες. Ο ανθρωπολόγος E. B. Tylor έθεσε τις βάσεις ενός ορισμού στα τέλη του 19ου αι. καθορίζοντας τον πολιτισμό ως "σύνθετο σύνολο που περιλαμβάνει τη γνώση, την πίστη, την τέχνη, τον νόμο, τα ήθη και τα έθιμα και άλλες δεξιότητες που απέκτησε ο άνθρωπος ως μέλος μιας κοινωνικής ομάδας. Υπό μία γενική έννοια λοιπόν είναι μια κοινά αποδεκτή μορφή συμπεριφοράς που υιοθετείται από μια δεδομένη κοινωνία και που περιλαμβάνει διακριτά και πολύπλοκα συστήματα τεχνολογίας, κοινωνικής οργάνωσης, σκέψης, κοσμολογίας, και ιδεολογίας. Ο πολιτισμός συνδέει την ανθρώπινη κοινωνία με το περιβάλλον της και για τον Leslie White, που έγραψε στα τέλη του 1950, είναι ένα υπερσωματικό χρονικό συνεχές πραγμάτων και γεγονότων εξαρτώμενων από τη συμβολοποίηση. έναν μηχανισμό δηλαδή που εξασφαλίζει την ασφάλεια και τη διάρκεια ομάδων και ατόμων του ανθρώπινου είδους.

Στην καθαρά αρχαιολογική του έννοια, η ιδέα του πολιτισμού καθιερώθηκε στα τέλη του 1920 από τον Βερ Γκόρντον Τσάιλντ, η μαρξιστική οπτική του οποίου αποτυπώθηκε ως εξής στην πρότασή του για τον ορισμό της έννοιας: "Ανακαλύπτουμε ότι ορισμένοι τύποι υπολειμμάτων -αγγεία, αναθήματα, ταφικές πρακτικές και τύποι κατοικιών- επανειλημμένα συνδέονται. Ένα τέτοιο σύμπλεγμα συσχετιζόμενων χαρακτηριστικών το ονομάζουμε πολιτισμική ομάδα ή απλά πολιτισμό. Υποθέτουμε ότι αυτό το σύμπλεγμα που ανακαλύψαμε είναι απλά η υλική έκφραση ενός λαού, όπως θα τον αποκαλούσαμε σήμερα". Όπως είναι φυσικό, ο αρχαιολογικός πολιτισμός καθορίζεται από την ερμηνεία των αρχαιολόγων, παρά από τους ανθρώπους που συμμετείχαν δυναμικά στη διαμόρφωσή του.

Στην Ελλάδα αξίζει να αναφερθεί πως δεν υπάρχει διευκρίνιση ή ορισμός του όρου "πολιτισμός" ούτε στο Σύνταγμα, και περισσότερο συνδέεται ως όρος με την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

                                     

1. Προτεινόμενη βιβλιογραφία

  • Πασχαλίδης Γ., "Εισαγωγή στον ελληνικό πολιτισμό", στο Κ. Σμπόνιας επιμ., Η έννοια του πολιτισμού Όψεις του πολιτισμού, ΕΑΠ, Πάτρα 1999.
  • The Concise Oxford Dictionary of Archaeology. Timothy Darvill. Oxford University Press, 2002. Oxford Reference Online. Oxford University Press., λήμμα "culture"
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →