ⓘ Κουλτούρες

Μαζική κουλτούρα

Μαζική κουλτούρα ονομάζεται η ιδέα ενός ιδιαίτερου πολιτισμού τον οποίο παράγει η "μάζα" ή παράγεται για χάρη της μάζας από συγκεκριμένα κέντρα, τα οποία ακολουθούν το πρότυπο μιας μονόδρομης μετάδοσης, παρά την απαιτούμενη αμφίδρομη επικοινωνία ανάμεσα στον παραγωγό και τον αποδέκτη του πολιτισμού. Η έννοια μαζική κουλτούρα mass culture, αν και παραπέμπει κυριολεκτικά σε έναν ποσοτικό προσδιορισμό, δηλαδή μια κουλτούρα που απευθύνεται σε πολλούς και καταναλώνεται από πολλούς, χρησιμοποιείται, ωστόσο, ευρέως με τη σημασία ενός ποιοτικού προσδιορισμού, για να δηλώσει μια υποδεέστερη ή υποβα ...

Κουλτούρα του φόβου

Η κουλτούρα του φόβου είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι μπορούν να υποκινήσουν το φόβο του κοινού για την επίτευξη πολιτικών στόχων μέσω της συναισθηματικής προκατάληψης. Είναι, επίσης, όρος που εφαρμόζεται στο χώρο εργασίας.

Ποπ κουλτούρα

Ποπ κουλτούρα ονομάζεται γενικότερα το σύνολο των πιστεύω και αντικειμένων που επικρατεί μία συγκεκριμένη στιγμή ή και διαχρονικά. Αυτό το σύνολο μπορεί να περιλαμβάνει αναφορές σε φιλοσοφικές ιδέες ή και τέχνες, όπως ο κινηματογράφος, τα βιντεοπαιχνίδια, τα βιβλία και η μουσική, που έχουν επηρεάσει έντονα την κοινωνία αναγνωρίζονται από μία μεγάλη μερίδα ατόμων, ανεξάρτητα από το αν έχουν συσχέτιση ή γνώση του ουσιαστικού αντικειμένου που αντιπροσωπεύει το εκάστοτε σύμβολο.

Κουλτούρα του εκφοβισμού

Ο όρος κουλτούρα του εκφοβισμού αναφέρεται στο περιεχόμενο ή στον τόπο όπου η επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά ενός ατόμου bullying είναι συνηθισμένη ή ρουτίνα. Αφορά την ανισορροπία της κοινωνικής, σωματικής ή άλλου είδους ισχύ που αφορά ένα πρόσωπο ή ένα γκρουπ. Η κουλτούρα του bullying αφορά τις καθημερινές δραστηριότητες και τη καθημερινή διεπαφή των ατόμων. Εκφράζει μια εκφοβιστική συμπεριφορά που επικεντρώνεται στον τρόπο σκέψης νικητή/χαμένου. Επίσης προτρέπει στην επιβολή και την επίθεση.

Μαστός

Ο μαστός αποτελεί ημισφαιρική λιπώδη πτυχή του δέρματος στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα, ο οποίος περιέχει τον μαστικό ή μαζικό αδένα και είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στις γυναίκες μετά την εφηβεία.

Πολιτιστικός φεμινισμός

Πολιτιστικός φεμινισμός είναι η θεωρία πως υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές προσωπικότητας μεταξύ αντρών και γυναικών, και πως οι διαφορές των γυναικών είναι ιδιαίτερες και θα πρέπει να εξυμνούνται. Αυτή η θεωρία φεμινισμού υποστηρίζει την έννοια πως υπάρχουν βιολογικές διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών. Για παράδειγμα, "οι γυναίκες είναι πιο καλές και ευγενικές από τους άντρες", πράγμα που οδηγεί στη νοοτροπία πως αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο δεν θα υπήρχαν πόλεμοι ή πως οι γυναίκες φροντίζουν καλύτερα τα παιδιά τους. Ο πολιτιστικός φεμινισμός προσπαθεί να βελτιώσει την σχέση μεταξ ...

Παραδοσιακή μουσική

Η παραδοσιακή μουσική περιλαμβάνει τα λαϊκά τραγούδια και τη μουσική επένδυση των παραδοσιακών χορών όπως εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Είναι η μουσική του κόσμου και της λαϊκής κουλτούρας. Πρόκειται για μουσική που μεταφέρεται προφορικά, η προέλευσή της και οι συνθέτες είναι άγνωστοι, ή προέκυψε από μακροχρόνιες συνήθειες και επαναληπτικές συμπεριφορές. Σε όλα αυτά διαφέρει από την εμπορική και την κλασική μουσική.

Καλλίνικος Β΄ Κωνσταντινουπόλεως

Ο Καλλίνικος Β΄ διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως το 1688 και στις περιόδους 1689-1693 και 1694-1702.

Υποκουλτούρα

Με τον όρο υποκουλτούρα αποκαλείται, στην κοινωνιολογία, ανθρωπολογία και τις πολιτισμικές σπουδές, κάθε ομάδα ανθρώπων με κουλτούρα η οποία τους διαφοροποιεί από την ευρύτερη κουλτούρα στην οποία ανήκουν.

Χιπ χοπ

Το χιπ χοπ είναι υποκουλτούρα και καλλιτεχνικό ρεύμα που σχηματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 από τους Αφροαμερικανούς και Πουερτορικανούς του νότιου Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Έγινε ευρύτερα γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ στη δεκαετία του 2000 έγινε το πιο δημοφιλές είδος μουσικής στον κόσμο. Ο DJ Afrika Bambaataa της Zulu Nation, που θεωρείται ως ένας από τους τρεις Ιδρυτές Πατέρες της χιπ χοπ κινήματος, υπογράμμισε τους ακρογωνιαίους λίθους της χιπ χοπ κουλτούρας, επινοώντας τους εξής όρους: το λεκτικό ρυθμικό ύφος "rapping" ή αλλιώς MCing ή emceeing, το DJing, δηλαδή ...

Κρέας

Το κρέας είναι η σάρκα των ζώων και των ανθρώπων. Το ζωικό κρέας, που χρησιμοποιείται ως τροφή από τον άνθρωπο περιλαμβάνει τους σκελετικούς μύς και το συναφές λίπος, μπορεί όμως να περιγράψει επίσης άλλους βρώσιμους ιστούς, όπως τα όργανα και τα εντόσθια ενός νεκρού ζώου. Στην αγγλική γλώσσα, η λέξη κρέας χρησιμοποιείται γενικά από τη βιομηχανία συσκευασίας κρέατος σε μια πιο περιοριστική έννοια, η σάρκα των θηλαστικών ειδών που τέθηκαν και προετοιμάζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο, για τον αποκλεισμό των ψαριών, των πουλερικών και άλλων ζώων. Η χρήση ποικίλλει σε όλο τον κόσμο από τ ...